Nowy Ratusz we Wrocławiu?
Nie.. to nie jest informacja o najnowszych inwestycjach zarządu miasta tylko informacja o istniejącym już od całkiem dawna wrocławskim budynku. Nowy Ratusz powstał w latach 1860-1864 według projektu Friedricha Augusta Stulera w miejscu dawnego domu Płócienników. Zwany jest też sukiennicami i uważa się go za jeden z najważniejszych budynków Wrocławia. Spacerując po rynku nie sposób jest pominąć tą majestatyczną budowlę, jego nazwę tłumaczy fakt, że we Wrocławiu wciąż stoi dawny Ratusz – gotycki budynek tak często mylony z kościołem. Aktualnie zgodnie z jego przeznaczeniem, Nowy Ratusz stanowi siedzibę prezydenta i rady miejskiej. Skrywa on jednak trochę więcej – w jego podziemiach znajdziemy Browar Spiż, a od strony sukiennic możemy zajrzeć do restauracji Pod papugami.
Przyczyna powstania Nowego Ratusza
W związku z rozwojem Wrocławia w XIX wieku oraz pogarszającym się stanem budynku Starego Ratusza pojawiła się potrzeba wybudowania Nowego Ratusza, którego wielkość wystarczyłaby dla powiększającej się liczby urzędników.
Dom Płócienników zamknięto 24 czerwca 1859 roku i w tym samym roku rozpoczęto jego rozbiórkę.
Zaledwie pół roku później projekt nowego budynku był już gotowy i rozpoczęto jego budowę. Pierwsza część – południowa została ukończona w ciągu dwóch lat i oficjalnie oddano ją do użytku 13 lipca 1862 roku. Kolejne dwa lata minęły do oddania drugiej – północnej części budynku. W trakcie jej budowy zmodyfikowano plan budynku w związku z zakupem dodatkowej kamienicy i powiększeniu gmachu względem oryginalnego planu.
Architektura
Nowy Ratusz jest budynkiem trójkondygnacyjnym, podpiwniczonym i nakrytym dwuspadowym dachem. Jest murowany z cegły, otynkowany, z wykorzystaniem w elewacji detali granitowych oraz piaskowcowych. Budynek jest o długości 76 m.
Okna Ratusza mają formę łuku pełnego, a nisza okienna dochodzi do stopnia okolicznej nawierzchni. Okna pierwszego i drugiego piętra są trójdzielne.
Spiż powstał w 1992 roku i był jednym z pierwszych na polskim rynku gastronomicznym browarem restauracyjnym. Jest więc dużo młodszy niż może się wydawać, jednak bardzo szybko wrósł w kulturę i historię miasta i obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych miejsc na Rynku. Co ciekawe wrocławski Spiż ma również młodszego brata w Katowicach, działajacego z roczną przerwą od 2005 roku.
Jest to obowiązkowy przystanek na mapie Wrocławia, przede wszystkim dla wszystkich miłośników piwa. Jednak nawet dla zwolenników innych trunków jest to bardzo ciekawe miejsce do odwiedzenia. Imponujące miedziane kadzie, oraz malowidła ścienne, w tym przedstawiony proces warzenia piwa na pewno przykują twoje oko.
Spiż znany jest ze swojej kolekcji piw smakowych, które jednak nie są piwem z sokiem, a tworzone są w trakcie procesu warzenia piwa, dlatego np. piwo bananowe ma bardzo delikatny smak, a karmelowe nie zatka nas swoją słodkością. Oczywiście polecamy również klasyczne jasne i ciemne piwa z tego Browaru.
Do każdego pierwszego piwa otrzymamy dodatkowo gratis na spróbowanie pajdę chleba ze smalcem.
Na kranach Spiżu znajdziemy takie rodzaje piwa:
jasne
- jasne miodowe
- jasne mocne
- marcowe
- przeniczne
- ciemne
- ciemne karmelowe
- wiśniowe
- bananowe
- AIPA
Add comment / Dodaj komentarz